Dodnes som do reklamy neinvestovala ani cent. Lucia Gažová

7998 0
Lucia Gažová

Trnavčanka Lucia Gažová je bývala miss sympatia, z ktorej sa stala šikovná cukrárka, ktorá pečie chutné dobroty vo vlastnej cukrárenskej výrobe s názvom Lulus bakery.

 

Ahoj Lucka. Ako sa zrodila Lulus bakery a kto jej aktuálne jej súčasťou?

Ahoj, Lulus bakery sa zrodila veľmi postupne a systematicky. Najprv som sa učila piecť, potom som začala zverejňovať fotky, písala som recepty a zrazu sa mi začali hrnúť objednávky. Nechcela som to robiť tak, ako 98% “cukrárok – domapečiek”, ktoré na Slovensku máme a ktoré to robia na čierno a z domu. Tak som sa vydala na dlhú cestu zriaďovania si firmy a cukrárskej výroby. No a ak by som to mala celé zhrnúť, netrvalo to ani krátko, nebolo to ani bezproblémové, ale stálo to za to a v decembri Lulus bakery oslavuje 3 roky 🙂 Jej aktuálnou súčasťou som ja, moja babička, ktorá nám chodí pomáhať a je zaslúžene zodpovednou vedúcou, a kolegynky Janka a Stanka. Máme teda malý, milý a môžem povedať že veľmi, veľmi dobrý kolektív.

Torta s čerstvým ovocím od Lulus bakery
Foto: súkromný archív

Bolo to ťažké rozhodnutie odísť z práce a skúsiť to na vlastnú päsť? Určite bola potrebná aj počiatočná investícia a v tom čase ešte o tebe nevedelo toľko ľudí.

Jednoduché to určite nebolo, no stálo to za to. Rozhodla som sa sama, veľmi ma podporovali kamaráti, rodina bola o niečo opatrnejšia, lebo predsa len by sa im viac páčilo, keby som mala pohodlný život v kancelárii so stabilným príjmom a súkromným životom. Časom si však uvedomili, že sa už tak ľahko prehovoriť nedám a dostávala som podporu naozaj zo všetkých strán. Začiatky si vyžadovali pomerne veľkú investíciu, no keďže som vždy bola veľmi šporovlivá a pracovala som už od 15tich rokov (či už ako modelka, čašníčka, alebo marketérka), dokázala som to všetko zvládnuť z našetrených peňazí bez úverov či inej pomoci tretích strán.

 

Keď si porovnáš svoje začiatky a súčasný stav, veľa vecí sa zmenilo?

Áno, zmenilo sa určite veľa vecí, napríklad v objeme objednávok, ktoré dokážem prijať, v technologických procesoch, či celkovom procese práce. Čo sa nezmenilo je fakt, že vo výrobni trávim celé dni. Napriek tomu, že už mám svoj tím ľudí, tak stále upečiem každú jednu makarónku a ozdobím každú tortu. Rovnako aj so zákazníkmi komunikujem vždy len a len ja, pretože moji zákazníci milujú osobný prístup a tešia sa, keď so mnou môžu prejsť každý detail svojej torty či objednávky. Tento prístup budem asi ale časom musieť trošku prehodnotiť, lebo tie dni sa mi začínajú rapídne skracovať 🙂

Sladké pochúťky Lulusbakery
Sladké pochúťky od Lulus bakery
Foto: súkromný archív

Baví ťa to stále rovnako ako na začiatku? Neovládol ťa stereotyp?

Asi aj ešte viac! Aj tým, že mi pomáhajú moje dievčatá a nemusím už všetko robiť len ja a občas mám čas aj na moje kreatívne dni, kedy len naslepo pečiem a vymýšľam nové dobroty, ktoré ponúknem mojim zákazníkom. A u nás stereotyp hádam ani neexistuje! Vždy vieme, že na začiatku týždňa nás čaká pripravovanie, v strede pečenie a na konci zdobenie a odovzdávanie, ale každý týždeň je diametrálne odlišný, čas vo výrobni nám šialene letí a nemáme šancu dostať sa do akéhokoľvek stereotypu.

Lucia Gažová zdobenie torty

Vidieť, že Lucku to stále baví
Foto: súkromný archív

V čom si myslíš, že spočíva tvoj úspech? Keďže cukrárni je aj na Slovensku pomerne veľa.

Práve v tom individuálnom prístupe a komunikácii. Rovnako aj v tom, že sa nebojím podeliť sa s ľuďmi o moje recepty. Vydala som pre nich knižku, točím Youtube videá, kde pomáham naučiť sa piecť aj iným, no napriek tomu núdzu o objednávky nemám (klopkám si na čelo). Rovnako aj v tom, že dievčatá trávia neuveriteľné hodiny zdobením koláčikov do posledného detailu, aby každý jeden bol dokonalý a ja vždy 10 hodín v piatok len zdobím torty, aby každá jedna bola dokonalá. A ak sa mi niečo nezdá, potiahnem aj v noci, lebo nie som ochotná akceptovať to, že z mojej výrobne by malo odísť niečo, čo nie je úplne dokonalé. Som perfekcionalista a odráža sa to aj na mojom podnikaní a mojich produktoch. A ľudia to cítia. Preto sa im to páči a vracajú sa.

 

Ako to máš so surovinami? Našla si si už stabilných dodávateľov?

Na niektoré suroviny mám už stabilných dodávateľov, no mnohé z nich nakupujeme v klasických obchodných sieťach, keďže na počudovanie ich kvalita je častokrát výrazne vyššia ako u dostupných dodávateľov.

Torta Lulusbakery

Nádherná tortička z čerstvých surovín
Foto: súkromný archív

Pečieš zatiaľ iba na objednávku. Stíhaš všetko, alebo musíš pre nedostatok času zákazníkov aj odmietať?

Veľmi sa teším, ak sa mi podarí mať týždeň, kedy nemusím odmietnuť žiadnu objednávku a dokážem na 100% uspokojiť dopyt. Nestáva sa to často, ale zatiaľ sa nechcem veľmi rozrastať. Chcem Lulus bakery nechať zatiaľ moje a malé, kde každý produkt prejde mojimi rukami.

 

Zvykneš si stanoviť presný pracovný čas? Alebo to ako podnikajúci nadšenec “preháňaš”?

Preháňam to. No odkedy zamestnávam baby, ktoré majú malé deti, snažím sa to trošku obmedzovať. Aj keď asi trosku klamem, lebo zväčša to skončí tak, že aj keď dievčatá pošlem domov, ja ťahám do noci. Víkendy sa však snažím nechávať si voľné. Nedele vždy a v sobotu som v práci len do dvanástej a odovzdávam zákazníkom ich torty a objednávky.

Lucia GažováLucka so svojími výtvormi
Foto: súkromný archív

Baví ťa variť respektíve piecť aj doma? Alebo po celom dni v práci už nechceš sporák ani vidieť?

Doma už nepečiem, jedine tak zeleninu alebo takto na jeseň gaštany 🙂 Variť ma ale naozaj veľmi baví. Aj keď po xy hodinách prídem z kuchyne domov a idem naspäť do kuchyne, tak ma to veľmi baví. Ale potrebujem k tomu dobrých stravníkov, ktorí mi uvarené aj patrične vychvália 😀 Bez toho veľmi rýchlo strácam motiváciu, to priznávam bez mučenia.

 

Vyštudovala si marketing a aj si v tejto oblasti istý čas pracovala. Pomohlo ti to pri rozbehu podnikania?

Veľmi! Myslím si, že bez mojich marketingových vedomostí by som ani zďaleka seba a svoje podnikanie nedokázala tak zviditeľniť, aby som mu umožnila narásť až do týchto rozmerov. Takže napriek tomu, že sa môže zdať, že tieto dve veci nemajú nič spoločné, vedomosti zo školy a z praxe využívam denne.

Fotenie Lulusbakery

Takto prebieha fotenie na Facebook a Instagram
Foto: súkromný archív

Veľmi dobre pracuješ so svojimi fanúšikmi na sociálnych sieťach. Či už na Facebooku, Instagrame či Youtube. Máš tisícky odberateľov. Na webe máš aj blog. Vedela si od začiatku, že chceš ísť touto cestou?

Nevedela, môj blog, kniha či Youtube videá, kde ľuďom prakticky ukazujem moje know how, neboli na začiatku vôbec v pláne. Všetko sa to časom vykryštalizovalo. Komunikácii na sociálnych sieťach som sa intenzívne venovala od začiatku, lebo som vedela, že to je najlepšia cesta, aby si ľudia vytvorili vzťah ku mne, mojim koláčikom a tortám. Dodnes som do reklamy neinvestovala ani cent (aj keď by som to nahlas asi nemala hovoriť) a preto si svojich fanúšikov na sociálnych sieťach naozaj hýčkam a veľmi, veľmi vážim. Jasným príkladom je to, že v piatok aj keď skončím v práci akokoľvek neskoro, sadnem za počítač, upravím fotky každej jednej torty, ktorú som za celý týždeň ozdobila a zverejním ich. Lebo ak to nespravím, dostanem spravidla 10-15 správ, čo sa deje, či som chorá, prečo som nepiekla a kde sú tradičné “piatočné tortičky” 🙂

Natáčanie videa Lulusbakery

Natáčanie videa na Youtube kanál Lulus bakery
Foto: súkromný archív

Vyzerá to na namáhavú a časovo náročnú prácu. Pomáha ti s tým niekto?

Nie, všetka práca, ktorá sa deje za počítačom, či už sociálne siete, starostlivosť o zákazníkov alebo objednávanie tovaru a vystavovanie faktúr atď. je 100% moja. Ešte asi nie som pripravená, aby som túto “agendu” niekomu odovzdala. Mala by som pocit, že stratím tú veľkú väzbu s každým zákazníkom a dodávateľom, ktorú v súčasnosti mám.

 

Popri všetkom spomínanom si stihla ešte minulý rok napísať aj knihu. Aké boli ohlasy? Chystáš aj pokračovanie?

Šialené! Ani ja ani môj vydavateľ sme taký obrovský úspech nečakali ani vo sne! Prvý náklad, o ktorom sme si mysleli, že sme hneď na začiatku prehnali, sa vypredal v priebehu mesiaca. Momentálne sme už po dvoch dotlačiach a knižka sa stále teší veľkému úspechu a predajnosti. Splnený sen, čo vám poviem 🙂 Pokračovanie určite raz bude, ale zatiaľ ešte nie. To, že kniha má taký úspech, je veľký záväzok, a teda druhá musí byť ešte lepšia ako tá prvá. A keďže recepty nelezú z rukáva, musí pokračovanie Lulus cukrárky ešte počkať. Chystám však na budúci rok jedno prekvapenie, ktoré sa určite objaví na pultoch kníhkupectiev 🙂

Torta s figami Lulusbakery
Torta s figami
Foto: súkromný archív

V roku 2008 si vyhrala Miss sympatia. Venuješ sa ešte modelingu aspoň okrajovo?

Dvakrát do roka sa rada nechám prehovoriť na prehliadku Lydie Eckhardt, ktorej predvádzam už takmer 10 rokov. Inak nie, vôbec ma táto sféra už neláka.

 

K tvojim záľubám patrí cestovanie, kam si stihla zavítať tento rok a kam sa najbližšie chystáš?

Tento rok som stihla Dominikánsku republiku, Severný Cyprus a dúfam, že sa mi ešte podarí Silvester na Bali. Ak nie, dobrá bude aj naša chalupa v Kolároviciach 🙂

 

 

Total 38 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments

About The Author

Vyštudoval som marketingú komunikáciu na FMK UCM v Trnave. V oblasti online marketingu pôsobím od roku 2014. Milujem šport, hudbu, filmy, prírodu. Cítim sa dobre v spoločnosti šikovných a inšpiratívnych ľudí a aj preto som založil portál Fortey.sk.